top of page

Το παιδί μου θα αλλάξει σχολείο το Σεπτέμβρη, πως μπορώ να το βοηθήσω να προσαρμοστεί;




Μια μετακόμιση, ο σχολικός εκφοβισμός, οι δυσκολίες συμπεριφοράς του παιδιού, μπορεί να σας έχουν οδηγήσει στην απόφαση ότι η καλύτερη επιλογή για το παιδί σας είναι η αλλαγή σχολείου, στο οποίο θα μπορεί να κάνει μια νέα αρχή. Αυτή η αλλαγή μπορεί να προκαλέσει άγχος, θυμό, φόβο ή λύπη στο παιδί, το οποίο καλείτε να ξεκινήσει τη νέα σχολική χρονιά σε ένα καινούριο περιβάλλον, να αφήσει πίσω τους φίλους που έχει κάνει στο προηγούμενο του σχολείο, να γνωρίσει τους νέους του συμμαθητές, τους νέους του δασκάλους και να νιώσει ξανά ασφάλεια στο νέο του σχολείο.


Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε σαν γονείς να βοηθήσουμε το παιδί να προσαρμοστεί πιο εύκολα σε αυτή την αλλαγή.


Αρχικά, μιλήστε από νωρίς στο παιδί για αυτή την αλλαγή, έτσι ώστε να έχει χρόνο να αποχαιρετήσει τους φίλους και τους δασκάλους του. Αν δεν υπάρχει αρκετός χρόνος, προτείνετε να καλέσει στο σπίτι τα πιο κοντινά του άτομα έτσι ώστε να έχει λίγο χρόνο μαζί τους.


Προσπαθήστε να εξηγήσετε στο παιδί τους λόγους για τους οποίους η αλλαγή σχολείου είναι η καλύτερη επιλογή.


Εξηγήστε στο παιδί ότι μπορεί να κρατήσει επαφή με τους φίλους του ακόμα και αν δεν είναι στο ίδιο σχολείο. Για παράδειγμα, μπορείτε να το παίρνετε κάποιες φορές να δει τους φίλους του ή να τους δέχεστε εσείς στο σπίτι σας. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να κατανοήσει ότι δεν θα χάσει όλους τους φίλους του λόγω της αλλαγής σχολείου.


Εξηγήστε στο παιδί ότι θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και άλλα παιδιά και να κάνει περισσότερους φίλους, να μάθει περισσότερα πράγματα και να αποκτήσει και άλλα ενδιαφέροντα.


Εάν υπάρχει χρόνος, προσπαθήστε να επισκεφθείτε το νέο σχολείο πριν το κλείσιμο της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, έτσι ώστε να μπορεί το παιδί να γνωρίσει τους χώρους του σχολείου και τους δασκάλους από πριν. Έτσι, με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς θα νιώσει πιο οικεία με το νέο περιβάλλον.


Ίσως, παρατηρήσετε κάποια σωματικά συμπτώματα στο παιδί, τα οποία ίσως υποδηλώνουν την ανησυχία του για την αλλαγή. Το παιδί μπορεί να παρουσιάσει πόνο στην κοιλιά ή στο κεφάλι. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης, και ενθαρρύνετε το παιδί να σας εκφράσει τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του.


Δείξετε στο παιδί ότι είστε εκεί για να το ακούσετε. Όταν σας μιλήσει για τις ανησυχίες του για το νέο σχολείο, φροντίστε να μην υπάρχουν περισπασμοί (πχ. τηλεόραση).

Προσπαθήστε να μην μειώσετε τα συναισθήματα του παιδιού. Αποφύγετε εκφράσεις όπως «θα περάσει», «δεν είναι τόσο τραγικό», «πολλά παιδιά αλλάζουν σχολείο αλλά δεν κάνουν έτσι», «σταμάτα να κλαις, είσαι μεγάλο παιδί». Χρησιμοποιήστε εκφράσεις όπως «καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο, ήταν και για εμένα δύσκολο όταν χρειάστηκε να αλλάξω δουλειά, θα είμαι δίπλα σου σε ό,τι χρειαστείς».


Αναγνωρίστε ότι συναισθήματα όπως ο φόβος, ο θυμός και η λύπη είναι φυσιολογικά. Βοηθήστε το παιδί να τα διαχειριστεί και όχι να τα κρατήσει μέσα του.


Προσπαθήστε να περιορίσετε άλλες μεγάλες αλλαγές, έτσι ώστε να είναι ευκολότερο για το παιδί να διαχειριστεί την αλλαγή.


Επισκεφθείτε το δάσκαλο του σχολείου έτσι ώστε να τον γνωρίσετε και να τον ενημερώσετε για τυχών ιδιαιτερότητες του παιδιού. Προσπαθήστε να χτίσετε μια σχέση συνεργασίας με το δάσκαλο από την αρχή.


Αν το παιδί ανησυχεί για το ότι δεν ξέρει πως θα κάνει νέους φίλους, βοηθήστε το να αναπτύξει τις κοινωνικές του δεξιότητες μέσα από παραμύθια, ζωγραφιές ή παιχνίδι.

Μην διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου ειδικού ψυχικής υγείας, εάν δεν είστε σίγουροι για το πως να διαχειριστείτε την κατάσταση.


Να θυμάστε ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και αντιμετωπίζει διαφορετικά τις αλλαγές. Το κάθε παιδί μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά και να χρειαστεί διαφορετικό χρόνο για την προσαρμογή. Δώστε χρόνο στο παιδί σας να προσαρμοστεί χωρίς να το κρίνετε ή να το πιέζετε.


Θεογνωσία Μεϊτανή

Συμβουλευτική Ψυχολόγος

bottom of page