top of page

4 συχνοί λόγοι για τους οποίους κάποιοι αποφεύγουν τη ψυχοθεραπεία


1. «Η ψυχοθεραπεία είναι πολύ ακριβή»

Το κόστος της ψυχοθεραπείας μπορεί πραγματικά να είναι εμπόδιο για κάποια άτομα, άλλες φορές όμως, το πού αποφασίζουμε να ξοδέψουμε τα χρήματα μας είναι θέμα επιλογών και προτεραιοτήτων. Για όσους δεν έχουν κάνει ψυχοθεραπεία στο παρελθόν, είναι καλά να γνωρίζουμε ότι πραγματικά είναι μια επένδυση στον εαυτό μας αφού μέσα από αυτή ο θεραπευόμενος θα αποκτήσει αυτογνωσία, ψυχική ανθεκτικότητα, αυτοεκτίμηση και θα δει τον εαυτό του να εξελίσσεται. Αυτά θα είναι μαζί του ακόμη και μετά το τέλος της ψυχοθεραπείας. Αν αναλογιστούμε το χρόνο, τα χρήματα και την ενέργεια που σπαταλούμε λόγω μειωμένης παραγωγικότητας, κακής ποιότητας ύπνου και αυξημένου άγχους, θα δούμε ό,τι το κόστος της ψυχοθεραπείας δεν είναι τόσο μεγάλο.


2. «Δεν έχω χρόνο»

Είναι αλήθεια ότι με τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, υπάρχουν πολλές φορές που δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε όλα όσα θα θέλαμε. Μερικά πράγματα όμως τα οποία πραγματικά αξίζει να κάνουμε, αξίζουν να μπουν στις προτεραιότητες μας και να θυσιάσουμε λίγο από το χρόνο μας για αυτά.


3. «Έχω πάει μια φορά σε ψυχολόγο και δεν με βοήθησε»

Ο κάθε ψυχολόγος είναι διαφορετικός και έχει διαφορετική προσέγγιση. Επίσης, η σχέση θεραπευόμενου-θεραπευτή είναι πάρα πολύ σημαντική στη θεραπευτική διαδικασία. Μπορεί κάποιος να είχε επισκεφτεί ένα πολύ καλό επαγγελματία και να μην δημιουργήθηκε μια καλή σχέση. Δεν φτέει ούτε ο θεραπευτής, ούτε ο θεραπευόμενος για αυτό, απλά δεν ταιριάζουν όλοι με όλους. Επιπλέον, χρειάζεται προσοχή σχετικά με το σε ποιο επαγγελματία θα απευθυνθούμε. Υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για να μπορεί κάποιος να εξασκήσει το επάγγελμα του ψυχολόγου και είναι σημαντικό πριν από την πρώτη συνεδρία να ρωτήσουμε σχετικά με τα προσόντα του ειδικού. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί κάποιος να επισκεφτεί περισσότερο από ένα θεραπευτές μέχρι να βρει αυτόν που του ταιριάζει καλύτερα.


4. «Δεν είμαι σίγουρος ότι η ψυχοθεραπεία όντως δουλεύει»

Οι ψυχολόγοι δεν χρησιμοποιούν κάποια μαγικά κόλπα για να βοηθήσουν τους θεραπευόμενους να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους. Αντίθετα, για να είναι αποτελεσματική η ψυχοθεραπεία χρειάζεται μια καλή συνεργασία του θεραπευτή και του θεραπευόμενου. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο ψυχολόγος ζητά από το θεραπευόμενο να κάνει κάποιες μικρές ασκήσεις για το σπίτι. Για να είναι αποτελεσματική η ψυχοθεραπεία χρειάζεται η δέσμευση του θεραπευόμενου.


Θεογνωσία Μεϊτανή

Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος

info@theognosiameitani.org

99359809

bottom of page