top of page

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού και πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε


Τι είναι η κρίση πανικού;

Η κρίση πανικού είναι ξαφνική περίοδος έντονου φόβου. Το άτομο το οποίο βιώνει μια κρίση πανικού μπορεί να παρουσιάσει έντονο αίσθημα παλμών, εφίδρωση, τρέμουλο, αίσθημα πνιγμού, πόνο στο στήθος ή δυσφορία, δυσκολία στην αναπνοή, μούδιασμα, ναυτία, ή αίσθημα ότι κάτι κακό θα συμβεί.


Η κρίση πανικού διαρκεί συνήθως από 5-20 λεπτά. Σε μερικές περιπτώσεις κάποιο άτομο μπορεί να βιώσει μια κρίση πανικού μόνο μια φορά, σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να συμβεί αρκετές φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, η κρίση πανικού μπορεί να προκληθεί από συγκεκριμένες καταστάσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να προκληθεί μια κρίση πανικού πριν από μια παρουσίαση ή άλλη αγχωτική κατάσταση.


Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού:

-Πάρε μια βαθιά αναπνοή μετρώντας μέχρι το 5, κράτησε για 1 δευτερόλεπτο και έκπνευσε μετρώντας ξανά μέχρι το 5 - Κλείσε τα μάτια έτσι ώστε να αποκλείσεις τους περισπασμούς -Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι είναι προσωρινό και θα περάσει σε λίγα λεπτά -Μύρισε έλαια τα οποία βοηθούν στη χαλάρωση (όπως χαμομήλι ή λεβάντα) -Εστίασε όλη σου την προσοχή σε ένα αντικείμενο (στις λεπτομέρειες του όπως στο χρώμα ή την αφή του) -Κοίταξε γύρω σου και ψάξε 5 πράγματα που μπορείς να δεις, 4 πράγματα που μπορείς να αγγίξεις, 3 πράγματα που μπορείς να ακούσεις, 2 πράγματα που μπορείς να ακούσεις και 1 πράγμα που μπορείς να γευτείς -Φαντάσου ότι είσαι σε ένα γαλήνιο μέρος, σε μια παραλία ή σε ένα εξωτικό νησί. Εστίασε όλη σου την προσοχή στις λεπτομέρειες. Τι μπορείς να δεις, τι ήχους ακούς, ποιος άλλος είναι εκεί.


Μετά από μια κρίση πανικού:

Μετά από μια κρίση πανικού, κάποια άτομα βιώνουν μια έντονη ανησυχία για το αν θα συμβεί ξανά και πως θα το διαχειριστούν. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί το άτομο να ξεκινήσει να αποφεύγει να βγαίνει από το σπίτι, να σταματήσει να κάνει τις δραστηριότητες που έκανε παλαιότερα, και καταστάσεις οι οποίες του προκαλούν άγχος σε μια προσπάθεια να αποφύγει μια πιθανή κρίση άγχους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιδεινώνουμε τις αρνητικές μας σκέψεις, να συντηρούμε το άγχος μας και να το αφήνουμε να επηρεάζει την καθημερινότητά μας αντί να το διαχειριστούμε. Αντί αυτού, προσπάθησε να μην αποφεύγεις τις δραστηριότητες που σε ευχαριστούν. Αν αντιμετωπίζεις έντονη ανησυχία, η οποία σε αποτρέπει από το να ζήσεις με πληρότητα, αναζήτησε τη βοήθεια κάποιου ειδικού ψυχικής υγείας.


Θεογνωσία Μεϊτανή

Συμβουλευτική Ψυχολόγος.

bottom of page