top of page

Μπορεί η σωματική άσκηση να ενισχύσει τη ψυχική υγεία;



Υπάρχουν πολλές έρευνες μέσα από τις οποίες φαίνεται ότι η σωματική άσκηση μπορεί να ενισχύσει τη ψυχική μας υγεία.

1. Μείωση της κατάθλιψης: Μέσα από την άσκηση αυξάνονται τα επίπεδα ενδορφίνων (οι ορμόνες της ευτυχίας) με αποτέλεσμα να νιώθουμε πιο χαρούμενοι και συνεπώς να παρατηρείται μείωση της κατάθλιψης

2. Μείωση του άγχους: Όταν είμαστε αγχωμένοι νιώθουμε την ένταση στους μυς του σώματος μας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ακόμη περισσότερο άγχος. Με την άσκηση, οι μυς του σώματος μας μπορούν να χαλαρώσουν. Επίσης, με τη σωματική άσκηση παρατηρείτε μείωση της κορτιζόλης και συνεπώς μείωση στα επίπεδα στρες.

3. Μείωση των συμπτωμάτων ΔΕΠΥ: Η σωματική άσκηση ενισχύει τη ντοπαμίνη, τη νορεπινεφρίνη και τη σεροτονίνη, νευροδιαβιβαστές οι οποίοι επηρεάζουν τα επίπεδα συγκέντρωσης και προσοχής.

4. Ενίσχυση ποιότητας ύπνου: Μετά τη σωματική άσκηση αισθανόμαστε πιο κουρασμένοι με αποτέλεσμα να κοιμόμαστε καλύτερα το βράδυ. Επίσης, με τη σωματική άσκηση ανεβαίνει η θερμοκρασία του σώματος μας, όταν η θερμοκρασία φτάσει ξανά στο φυσιολογικό της επίπεδο, δίνει σήμα στο σώμα μας ότι είναι ώρα για ξεκούραση.

5. Αύξηση αυτοεκτίμηση: Η σωματική άσκηση μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα με τον εαυτό μας αφού παραμένουμε δραστήριοι και συνεχώς πετυχαίνουμε στόχους.

Θεογνωσία Μεϊτανή

Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος.

bottom of page