top of page

Γιατί η συζήτηση με ένα φίλο δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη ψυχοθεραπεία;



Η συζήτηση με ένα φίλο μπορεί να είναι δωρεάν, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη ψυχοθεραπεία. Άτομα τα οποία δεν είναι καλά ενημερωμένα σχετικά με το τι ακριβώς είναι η ψυχοθεραπεία μπορεί να έχουν την αντίληψη ότι εάν κάποιος έχει καλούς φίλους δεν χρειάζεται ψυχοθεραπεία.


Σε τι διαφέρει η ψυχοθεραπεία από τη συζήτηση με ένα φίλο;


1. Οι συνεδρίες με ένα ψυχολόγο εστιάζονται στο θεραπευόμενο ενώ η συζήτηση με ένα φίλο εστιάζει και στους δύο. Πολλές φορές μπορεί να νιώθουμε άσχημα να μιλήσουμε με φίλους μας για να μην τους επιβαρύνουμε, ή επειδή νιώθουμε ότι θέλουμε να κρατήσουμε μια ισορροπία στο να μιλήσουμε για αυτά που μας απασχολούν και ταυτόχρονα να ακούσουμε και τον άλλο. Ο ψυχολόγος θα αφήσει στην άκρη όλα τα προσωπικά του θέματα έτσι ώστε όλη του η προσοχή να είναι μόνο στο θεραπευόμενο. Ακόμη και στις περιπτώσεις που μπορεί να μοιραστεί κάτι μαζί του, δεν θα χρησιμοποιήσει το χρόνο του και θα είναι κάτι με στόχο να βοηθήσει στη ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Τα 50 λεπτά της ψυχοθεραπείας είναι αποκλειστικά ο δικός σας χρόνος.


2. Οι ψυχολόγοι έχουν αρκετά χρόνια εκπαίδευσης έτσι ώστε να μπορούν να βοηθήσουν με τέτοιο τρόπο με τον οποίο κάποιος φίλος δεν μπορεί να βοηθήσει. Στην Κύπρο, η νομοθεσία για να λάβει κάποιος άδεια εξάσκησης επαγγέλματος εγγεγραμμένου ειδικού ψυχολόγου, απαιτεί πτυχίο στη ψυχολογία και μεταπτυχιακή ειδίκευση σε μια από τις πέντε εγκεκριµένες ειδικότητες εφαρµοσµένης ψυχολογίας με αρκετές ώρες εποπτευόμενης άσκησης. Αυτό συνεπάγεται με τουλάχιστον 6-7 χρόνια σπουδών στον τομέα της ψυχολογίας. Επιπλέον, πολλοί από εμάς, αντιλαμβανόμενοι τη σημαντικότητα της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης στον τομέα της ψυχολογίας, συνεχίζουμε με επιπλέον μετεκπαιδευτικά προγράμματα.


3. Όσα λεχθούν στη ψυχοθεραπεία είναι άκρως εμπιστευτικά. Ένα από τα πρώτα πράγματα που ο ψυχολόγος θα πει στο θεραπευόμενο στην πρώτη συνεδρία είναι σχετικά με την εμπιστευτικότητα. Στη ψυχοθεραπεία ο θεραπευόμενος μπορεί να μιλήσει άνετα για ότι τον απασχολεί χωρίς να ανησυχεί για την εμπιστευτικότητα. Υπάρχουν μόνο κάποιοι λόγοι για τους οποίους οι ψυχολόγοι είναι νομικά υποχρεωμένοι να σπάσουν την εμπιστευτικότητα και αυτοί περιλαμβάνουν το να βρίσκεται είτε ο θεραπευόμενος είτε κάποιο άλλο άτομο σε κίνδυνο. Ο ψυχολόγος δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιώσει ή να αρνηθεί ότι κάποιος είναι θεραπευόμενος ακόμα και εάν ερωτηθεί. Επιπλέον, εάν δει κάπου έξω ένα θεραπευόμενο δεν θα τον χαιρετήσει έτσι ώστε να προστατέψει την εχεμύθεια.


4. Ο θεραπευόμενος μπορεί να νιώσει άνετα για να μιλήσει για ότι τον απασχολεί. Μερικές φορές δεν μπορούμε να μιλήσουμε για συγκεκριμένα πράγματα με τους φίλους μας γιατί μπορεί να διαφωνούν με τις επιλογές μας και έτσι να επιλέγουμε το τι θα μοιραστούμε μαζί τους έτσι ώστε να αποφύγουμε κάποια σύγκρουση. Στη ψυχοθεραπεία δεν χρειάζεται να σας απασχολεί κάτι τέτοιο αφού ο θεραπευόμενος μπορεί να μιλήσει πραγματικά για ό,τι τον απασχολεί. Οι ψυχολόγοι είναι εκπαιδευμένοι έτσι ώστε να βοηθήσουν το θεραπευόμενο να αναγνωρίσει, να αποδεχτεί και να διαχειριστεί τα συναισθήματά του και να απελευθερωθεί από συναισθήματα ενοχής ή ντροπής. Ο ψυχολόγος ποτέ δεν θα κρίνει το θεραπευόμενο.


5. Όταν μιλάμε με ένα φίλο, συνήθως μας δίνει συμβουλές για το πώς να διαχειριστούμε την κατάσταση. Κάποιος φίλος μπορεί να σας πει να το διαχειριστείτε με τον Α τρόπο και ένας άλλος με τον Β τρόπο. Τι είναι σωστό τελικά να κάνετε; Στη ψυχοθεραπεία ο θεραπευόμενος δεν θα λάβει συμβουλές. Αντίθετα, θα αποκτήσει αυτογνωσία, θα γνωρίσει τον εαυτό του καλύτερα δηλαδή, έτσι ώστε να παίρνει μόνος του τις σωστές για εκείνον αποφάσεις. Θα είναι σε θέση να δει τις επιλογές του με περισσότερη ευκολία, να αντιλαμβάνεται ποια μπορεί να είναι κάποια από τα εμπόδια στο να πράξει όπως θα ήθελε και θα βρει τρόπους με τους οποίους θα μπορεί να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια. Επιπλέον, μέσα από τη διαδικασία της ψυχοθεραπείας θα είναι σε θέση να πιστέψει περισσότερο στον εαυτό του και στις αποφάσεις του.


Η συζήτηση με ένα φίλο μας σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη ψυχοθεραπεία. Ταυτόχρονα, η ψυχοθεραπεία δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια υγιή σχέση με κάποιο καλό μας φίλο


Θεογνωσία Μεϊτανή

Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος.







bottom of page