top of page

8 καλοί λόγοι για να δοκιμάσεις τη ψυχοθεραπεία αυτή τη χρονιά


1. Μέσα από τη ψυχοθεραπεία θα ανακαλύψεις πολλά πράγματα για τον εαυτό σου. Θα δώσεις το χώρο και το χρόνο στον εαυτό σου έτσι ώστε να έρθεις αντιμέτωπος με όλες τις πτυχές του εαυτού σου. Θα μάθεις να αναγνωρίζεις πιο εύκολα, να εκφράζεις πιο αποτελεσματικά και να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματά σου. Θα δώσεις προσοχή στις σκέψεις σου, θα μάθεις πώς οι αρνητικές αυτόματες σκέψεις μας επηρεάζουν τα συναισθήματα και συνεπώς τις συμπεριφορές μας και θα μάθεις τρόπους έτσι ώστε να βρίσκεις εναλλακτικές, πιο θετικές σκέψεις.


2. Η ψυχοθεραπεία θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Θα ανακαλύψεις τις ικανότητές σου, ικανότητες που ίσως δεν ήξερες ότι είχες, με αποτέλεσμα να αναπτύξεις, και να χρησιμοποιήσεις αυτές τις ικανότητες για να επιτύχεις τους στόχους σου.


3. Θα μπορέσεις να βελτιώσεις τις σχέσεις σου (επαγγελματικές, ερωτικές, φιλικές, οικογενειακές..). Οι σχέσεις μας με τους άλλους είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Πολλές φορές, μπορεί να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις ή δυσκολίες στις σχέσεις μας με τους άλλους και αυτό να επηρεάσει τη διάθεσή μας ή να μας προκαλέσει άγχος ή έντονη ανησυχία η οποία επιμένει στο χρόνο. Μέσα από τη ψυχοθεραπεία, θα μάθεις πώς να διαχειρίζεσαι τις δυσκολίες σε μια σχέση, τις συγκρούσεις, τα προβλήματα επικοινωνίας και πώς να συγχωρείς τους άλλους.


4. Θα μάθεις πως να διαχειρίζεσαι το άγχος σου πιο αποτελεσματικά, έτσι ώστε να μην επηρεάζει την καθημερινότητά σου και να σε καθιστά λιγότερο λειτουργικό. Στην πραγματικότητα, στη σύγχρονη εποχή στην οποία ζούμε είναι δύσκολο να αποφύγουμε εντελώς το στρες. Παρόλο που το στρες μας κάνει να νιώθουμε νευρικοί και συγχυσμένοι, είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής μας. Στην πραγματικότητα, το στρες σε μικρές ποσότητες μας βοηθά να κινητοποιούμαστε και να είμαστε πιο παραγωγικοί. Σε αντίθεση, το υπερβολικό στρες μπορεί να φανεί επιβλαβές για την υγεία μας αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.


5. Πολλές φορές, τα συσσωρευμένα αρνητικά μας συναισθήματα γίνονται πολύ έντονα με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να τα διαχειριστούμε. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτά τα συναισθήματα μας προκαλούν σωματικά συμπτώματα όπως συχνούς πονοκεφάλους, ζαλάδες, δερματικά προβλήματα, γαστρεντερικά προβλήματα, πόνο στο στήθος ή στο στομάχι, δυσκολίες στην αναπνοή, προβλήματα ύπνου ή διατροφής κ.α. Μέσα από τη ψυχοθεραπεία θα μάθεις πώς τα συναισθήματα μας μπορούν να προκαλέσουν αυτά τα σωματικά συμπτώματα και πώς θα τα σταματήσεις.


6. Είναι μια ευκαιρία να αφοσιωθείς στον εαυτό σου. Με τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας, πολλές φορές αμελούμε να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας. Προσπαθούμε να είμαστε καλοί στη δουλειά μας, να δώσουμε χρόνο στην οικογένειά μας, να μαγειρέψουμε, να διαβάσουμε στα παιδιά, να πάρουμε τα παιδιά στα ιδιαίτερα, να ετοιμαστούμε για την επόμενη μέρα με αποτέλεσμα να αμελούμε τον εαυτό μας. Η ώρα της ψυχοθεραπείας είναι η δική σου ώρα, η ώρα να αφοσιωθείς στον εαυτό σου.


7. Τα αποτελέσματα της ψυχοθεραπείας θα συνεχίσουν να υπάρχουν ακόμα και μετά το τέλος της (εφόσον έχει ολοκληρωθεί). Στη ψυχοθεραπεία δεν συζητάς για ένα θέμα που σε αφορά για να νιώσεις καλύτερα εκείνη τη στιγμή. Αντιθέτως, η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία μέσα από την οποία χτίζεις τα εφόδια που χρειάζεσαι έτσι ώστε να μπορείς να αντεπεξέλθεις σε μελλοντικές αντιξοότητες. Αυτά τα εφόδια τα έχεις μέσα σου σαν εργαλεία τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάθε φορά που έρχεσαι αντιμέτωπος με μια δυσκολία.


8. Θα καταλάβεις ότι η πεποίθηση ότι η ψυχοθεραπεία είναι για τους αδύναμους είναι μύθος. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που κάνουν ψυχοθεραπεία είναι άτομα με αρκετή ψυχική δύναμη γιατί αυτοί είναι που είναι πρόθυμοι να έρθουν αντιμέτωποι με τα συναισθήματά τους και δεν φοβούνται να ανακαλύψουν περισσότερα για τον εαυτό τους και να δουν την καλύτερη εκδοχή του.


Θεογνωσία Μεϊτανή

Εγγεραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος

99359809

bottom of page